Artykuły

Zjawiska

zjawiska

Przemysł winiarski

Prawdziwi koneserzy są gotowi zapłacić niemal każdą cenę za butelkę ulubionego wina. Mniej zamożni smakosze szukają trunków wysokiej jakości, a...

Czytaj więcej
zjawiska

Nowa kuchnia brytyjska

Tradycyjna kuchnia brytyjska kojarzona jest ze smakami mało wyrazistymi i raczej nieatrakcyjnymi dla ludzkiego podniebienia. Black pudding, zielony gr...

Czytaj więcej
zjawiska

Smutne życie świni

W związku z pogarszającymi się z roku na rok warunkami życia zwierząt, hodowanych masowo w celach konsumpcyjnych, powstaje coraz więcej organizacji wa...

Czytaj więcej
zjawiska

Kuchnia Pięciu Przemian

W czasie doskwierającego upału oraz dużej wilgotności powietrza nasze organizmy domagają się ochłody. Szukamy wszelkich możliwych rozwiązań: zimnych n...

Czytaj więcej
zjawiska

Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek, podczas którego Polacy objadają się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć aż do świąt Wi...

Czytaj więcej
zjawiska

Szkoły gotowania

Na całym świecie istnieje wiele szkół gotowania, poczynając od wielkich z długoletnią tradycją jak np. Le Cordon Bleu po nieduże, stworzone spe...

Czytaj więcej
zjawiska

Diety na wiosnę

Wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To doskonały moment, aby zmienić sposób odżywiania na...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkanoc w Kuchni+

Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...

Czytaj więcej
zjawiska

Restauracja - sposób na biznes

Może wielu z nas zastanawiało się nad posiadaniem swojej własnej restauracji. Małej i przytulnej bądź ogromnej, gwarnej. W marzeniach widzimy jej wyst...

Czytaj więcej
zjawiska

Kuchnia molekularna

Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki… Jak te cuda powstają? Czy tak będzie w...

Czytaj więcej
zjawiska

Wigilia - tradycja czy nowoczesność?

Karp czy łosoś? Barszcz czerwony, a może postny krem warzywny z dodatkiem ravioli? Coraz częściej eksperymentujemy podczas przygotowywania kolacji w...

Czytaj więcej
zjawiska

Życie w stylu eko

Ekologia i dbałość o zagrożone środowisko, globalne ocieplenie i zatrucie powietrza to temat niezwykle popularny w XXI wieku. Jest on na tyle ciekawym...

Czytaj więcej
zjawiska

Carving

Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkanoc dawniej

Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięsiwa wędzone wieprzowe. Na drugich sześciu było dwoje prosiąt okrąglutkich, kiełbasy najmniej p...

Czytaj więcej
zjawiska

Jedzenie arystokratów

Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykw...

Czytaj więcej
zjawiska

Wiosenny detoks

Nadchodząca wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To również czas na wiosenne porządki nie t...

Czytaj więcej
zjawiska

Ginące zawody i tradycja

Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale r&oacu...

Czytaj więcej
zjawiska

Mistrzostwa kulinarne - najlepsze potrawy mistrzów kuchni

Konkursy i wszelkiego rodzaju zawody na stałe są wpisane w dzieje ludzkości. Konkurujemy od wieków w różnych dziedzinach życia. Walczymy...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA